Interior Design for a Clinic
2019
Iksan, Jeonbuk, South Korea
Signage Design by Ohezin
Photography by Hyemin Kwon




This is an interior project to design a clinic in a commercial building. The spaces that required natural light – the exam room, the study room and the waiting room - are placed near the window, and an efficient movement for the doctor and the nurse is considered in organizing the floorplan. To make the waiting room not to be seen directly from the entrance, a small passage is made only making the graphic wall being exposed from the transparent door. A curved line is adopted on the corner of the wall taking into account the young patients.
이 프로젝트는 상업용 건물의 공간 일부분을 정신건강의학과 의원으로 계획한 인테리어 작업이다. 빛을 필요로 하는 공간인 대기실,진료실, 연구실을 창가에 배치하고 환자, 의사와 간호사의 효율적인 동선을 중심으로 평면을 구성했다. 의원 입구에서 바로 대기실이 보이지 않도록 출입공간을 독립적으로 분리한 뒤, 유리문 뒤로는 그래픽월만 보이게끔 했다. 소아청소년 환자들을 고려하여, 벽면 모서리 부분을 곡선으로 마감했다.






A rectangular module is set on the ceiling of the waiting room, which allows the discrete installation of the necessary lightning, air-conditioning and the sprinkler system according to a grid. The grid module continued in the design of the chairs of the waiting room. Hidden wheels attached on the bottom of each chair allow the convenient rearrangement of the chairs and helps the waiting room to have a diverse usage. The use of glass blocks in certain walls allows the connection of separated areas. Iksan granite is used on the entrance flooring, the bottom of the entrance wall and the top of the reception desk, giving a local identity to the space.
대기 공간의 천장의 정사각형 그리드 모듈을 구획하고, 필요한 조명, 에어컨과 스프링 쿨러를 모듈에 맞게 계획했다. 그리드 모듈을 이용한 디자인을 대기 의자에도 응용했다. 자유로운 배치가 손쉽게 가능하도록 의자 하부에 바퀴를 숨겨 부착했다. 입구 벽 하부와 출입 공간 바닥, 접수실 상판에 인근 채석장에서 구한 익산석을 사용하여 장소성을 부여하고자 했다.